de nummer 1 attractie van Kreta

Natuurlijk kon een bezoek aan Knossos niet uit het programma blijven. Ook twee uur rijden, maar wel via “normale” wegen richting Heraklion. Langs de kust rijdend zagen we een groot cruiseschip liggen en dat verklaarde meteen de enorme hoeveelheid touringcars die ons tegemoet waren gekomen met het bordje “spinalonga” erop. Dat eiland staat op mijn ‘reservelijst’, voor het geval we een dag niets te doen hebben en niets doen niet een bewuste keuze is. Ook bij Knossos verwachtten we de nodige drukte, maar gelukkig had ik in het boekje het advies gekregen om voor tien uur te arriveren om drukte en hitte te vermijden. Nu haalden we tien uur niet helemaal, maar al met al was het toch effectief.

Een gids volgen door alle drukte leek ons iets minder leuk, dus gewapend met de drie paginas van de lonely planet gingen wij zelfstandig het complex door. Indrukwekkend groot en oud. Op deze plek zijn resten van bewoning gevonden tot wel 6000 BC, maar het grote paleis zoals het er nu staat dateert van 1650-1450 BC en in de boekjes staat dat er toen tot wel 100.000 mensen in en om de stad woonden. Veel van de beelden, vazen en fresco’s liggen in het museum in Heraklion, maar met reconstructies van vooral de fresco’s kreeg je toch een mooi beeld. En de grote vazen die gebruikt werden voor opslag van graan, olie en dergelijke waren zowel karakteristiek als indrukwekkend. Het theater was redelijk eigentijds, net als bij de kinderen op school gewoon een grote trap waar je op kunt zitten met het podium beneden.

In het boekje werden de opgravingen en wat Arthur Evans ermee had gedaan al controversieel genoemd en daar ben ik het wel een klein beetje mee eens. Want Evans groef niet alleen op, hij reconstrueerde ook naar hoe hij dacht dat het eruit had gezien. Tussen oude muren en stenen zitten dus betonnen stukken en hoewel er daardoor meer “echte” structuur in zit, is het soms lastig om het oude te scheiden van het nieuwe in je hoofd. Desalniettemin, het is indrukwekkend om door zo’n groot complex te lopen, een stad, meer dan een paleis. Geen labyrinth voor de minotaurus, maar dat was ook een verhaal en tussen alle stenen was het toch aardig verdwalen soms.

Ook de waterhuishouding hadden ze toen al aardig op orde, er werd zelfs geschreven over het eerste toilet dat was opgegraven, al was het doorspoelen wel handmatig door het opgieten van water. Het originele aquaduct staat er niet meer, maar net ten zuiden van Knossos staat nog wel het Spilia aquaduct dat gebruik maakt van de tunnel die toen gebruikt werd. Na bezoek aan Knossos even een kleine detour gemaakt om het te bekijken, al maakt het feit dat het pas 180 jaar oud is, het een beetje nep.

Toen we wegreden van Knossos kregen we een beetje een beeld van hoe druk het kon worden, alle parkeerterreinen vol en lange rijen bij de kassa. Meer mensen dan we deze vakantie hadden gezien. Het was bijna lunchtijd, maar een strategisch uurtje rijden wachten en dan zouden we bij Agios Nikalaos zijn, in de boekjes beschreven als een van de meer pittoresque visserdorpjes van het eiland (de nummer 1 niet echt een optie met 4 uur reistijd enkele reis). Aan het blauwe water met zicht op Spinalonga heerlijk gegeten, eigenlijk de lekkerste maaltijd tot nu toe. Het dorpje doorgelopen en alle toeristisch winkeltjes bekeken om uiteindelijk als souvenir alleen een olijfhouten honinglepel mee te nemen.

Bij het appartement nog tijd om de laatste paar uur zon mee te pakken op de ligstoelen. De zonsondergang is iedere avond vroeg, maar het mooie licht tussen 6 en 7 is het mooiste moment om gewoon even lekker op je stoel een boekje te lezen.

One thought on “de nummer 1 attractie van Kreta

  1. Matthijs

    Lekker hoor zo’n vitamine D boost. Wij genieten van een lekkere Indian Summer actie temperatuurtje met de nodige regen en wind. Geniet er nog maar lekker van!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *