Monthly Archives: September 2019

walk down memory lane

2019 is het jaar van terugkijken op school en studie lijkt het wel. Ik kreeg via de alumni vereniging van Rijksuniversiteit Groningen het bericht dat de Groninger Biologen Club hun 100 jarig bestaan ging vieren op het oude Biologisch Centrum. Aangezien ik daar toch een kleine 8 jaar heb rondgelopen, leek met het een goed jaar om eens te kijken of ik nog mensen zou kennen.

51 naar Haren

Lekker vroeg met de trein van Den Haag naar Groningen om daar de bus naar Haren te nemen. Via de ingang bij de Hortus liep ik het terrein op. Het Biologisch Centrum is al jaren geleden gesloten en er zitten nu meer kraakpreventie bedrijfjes/mensen in dan iets anders. Het terrein ligt er redelijk overgroeid bij en ook al is het gebouw qua structuur nog hetzelfde, het was zoals ze zeggen “mindblowing” om de oprit op te lopen naar de hoofdingang. Alsof je tegelijk de oude “ruine” ziet en weer terug bent in het geroezemoes van het lab zoals het er vroeger bij lag.

mijn oude lab-zaal

Uit mijn jaar kwam ik uiteindelijk maar 2 mensen tegen, ik herkende hen allebei van gezicht, maar moest toch diep graven voor namen. Jammer genoeg was er maar 1 professor van vroeger, populatiegenetica, er zijn natuurlijk ook een aantal al overleden, maar stiekem had ik gehoopt toch wat meer professoren te zien. Mijn oude studentbegeleider herkende mij wel meteen, en mijn oude stagair hoorde mijn stem en draaide zich meteen om. Leuk om bij te praten en ook nog een paar oudere jaars gezien, iedereen iets ouder, maar verder eigenlijk niet veel veranderd.

De collegezalen waren ook nog precies zoals vroeger, grappig om weer een aantal “colleges’ te kunnen volgen. Eerst een lezing van Arjan Postma, erg vermakelijke lezing over hoe Neerlands natuurbeleid vaak niet het gewenste en zelfs vaak omgekeerde effect heeft. Daarna een college van twee professoren die in mijn tijd nog maar net student af waren, over de geschiedenis van de genetica en waar we nu staan. Super interactief met een quiz op je telefoon (geen kahoot, maar een ander platform), nog iets geleerd ook. Een broodjeslunch in de oude kantine en mooi weer om lekker buiten te kunnen zitten en daarna het derde en laastste college van Dick Swaab, beroemd schrijver en neurobioloog, over de hele wereld bekend om zijn hersenonderzoek; hij gaf een superinteressante lezing over Alzheimer. Het dagprogramma afgesloten met een borrel en daarna had ik het wel gezien. Was echt een trip down memory lane, lijkt allemaal zo lang geleden en dat is het natuurlijk ook, ben al 20 jaar weg!

Met de bus weer terug naar Groningen Centraal, om met dat mooie weer nog een rondje stad te doen om de memory lane compleet te maken. Langs het Groningen museum, de Aa-kerk, over de markt, de Martinitoren en natuurlijk mochten de Drie Gezusters niet ontbreken. Broodje en een sapje voor in de trein terug, rechtsreeks naar Rotterdam Centraal. Voor zonsopgang vertrokken en net na zonsondergang weer thuis, lange dag, maar leuk om zo weer even terug te kijken.

p.s. Wie zich stoort aan de lay-out… ik ook! WordPress heeft weer een update gedraaid, ben geen fan!

(Terug) naar school

Inmiddels al weer een dikke week naar school en nu kan ik natuurlijk zeggen dat ik even gewacht heb met de verhalen omdat het eerst even wennen was, maar eerlijkheidshalve had ik het gewoon ook te druk. Maar, de regelmaat zit er weer in en het voelt al alsof we veel langer al bezig zijn. In ieder geval zijn we al weer toe aan vakantie (19 oktober, aftellen!)…

Eniek is weer “terug” naar de RISS, al is het ook weer allemaal anders nu ze in de laatste 2 jaar zit en naar het andere gebouw is gegaan – de senior campus. De laatste twee jaar vormen het DP – diploma program – en geven haar over twee jaar het IB – internationale baccalaureaat. Veel van de docenten kent ze al wel van gezicht, maar veel kinderen zijn nieuw omdat er veel instromen voor de laatste twee jaar – de klas is bijna verdubbeld. Twee van haar beste vrienden zijn verhuisd naar respectievelijk Shanghai en Saudi Arabie, maar gelukkig zijn er nog genoeg bekende gezichten. Op IB moet je 6 vakken kiezen, 3 op Higher Level en 3 op Standard Level, Higher betekent vooral meer werk maar natuurlijk ook moeilijkere stof. Daarnaast krijgt ze nog Theory of Knowledge, moet ze een flink aantal uren community projecten doen en een extended essay schrijven. Qua vakken heeft ze een aardig beta-pakket met Scheikunde, Biologie, Psychologie en Wiskunde, aangevuld met de talen Nederlands en Engels. Voor de eerste drie is een uitgebreid onderzoeksproject verplicht onderdeel van het examen, dus daar zullen de nodige uurtjes in gaan zitten. Voor de rest heb ik net pas de voorlichtingsavond achter de rug en gaan we het allemaal wel zien. Oja, omdat ze geneeskunde wil gaan studeren doet ze er ook nog “even” zelfstudie Natuurkunde VWO bij om in mei staatsexamen te doen. Met 32 lesuren op school in de week zal ze daar aardig druk mee zijn. Voorlopig ziet ze de lol er allemaal nog van in, maar zoals gezegd: week 2…

Stijn is begonnen aan een nieuw avontuur in 4 Havo op het Christelijk Lyceum in Delft, voor het eerst naar een Nederlandse middelbare school en een grote ook – rond de 1700 leerlingen. Hij heeft nu iedere dag een dik half uur fietsen naar school, rain or shine, maar daar hoor ik hem tot nu toe in ieder geval niet over klagen en voor zijn conditie is dit natuurlijk een hele goede zet. Hij heeft voor profiel NT gekozen, voor degenen die de structuur niet kennen, dat betekent beta met Wiskunde B, Natuurlijke en Scheikunde, talen Nederlands en Engels en als keuzevakken ICT en Muziek. Natuurlijk ook gym, culturele vormgeving en maatschappijleer om het pakket compleet te maken. Even wennen om alles in het Nederlands te doen, want de termen zijn soms so ontzettend anders, heb hem al aangeraden om een woordenlijst bij te houden, want tja, het woord Erlenmeyer moest toch echt een grapje zijn. Ze begonnen school leuk met een soort scavenger hunt in kleine groepjes om elkaar beter te leren kennen en het Magister systeem kende hij al van de RISS, tot nu toe zijn ICT en muziek zijn favoriete vakken. Huiswerk voor maandag: de gitaarpartij van het Beatles nummer Daytripper leren spelen om voor te dragen.

So far so good, het schooljaar is begonnen en hopelijk komen er nog vele leuke verhalen bij, waar we dan ook weer plaatjes bij kunnen plakken, want vandaag alleen maar tekst.