Wekker zetten op vakantie, het moet niet gekker worden, maar we moesten ons al om kwart voor acht melden voor de excursie, dus om zeven uur ontbijten, ze cateren op alle dagen wel voor de early bird, want continental ontbijt staat al klaar om zes uur, om zeven komen daar ook nog de warme gerechten bij, kunnen een goede bodem leggen. In het theater verzamelen we met een paar honderd andere gasten, krijgen we een sticker op kleur afhankelijk van welke excursie je precies geboekt hebt en delen ze zeeziekte pilletjes uit. Zodra de Mexicaanse douane ons toegang geeft gaan we van boord. Eerst 45 minuten met een ferry richting het vasteland, Cozumel is een eiland, en de vaart erheen is redelijk woelig, Stijn was blij met z’n dramamine. Aan wal worden we weer ingedeeld in groepjes afhankelijk van excursie, wij hebben Coba en Cenotes op ons bordje staan. Met 57 man worden we in een luxe touringcar geleid, krijgen we een lunchpakketje en kan de rit van 2 ½ uur beginnen.
De gids vertelt iets meer over de Mayacultuur en hoe de kalender in elkaar steekt, toch echt knap dat ze dat allemaal zo uitgedokterd hadden. Wat ik ook niet wist is dat de Maya’s blijkbaar oorspronkelijk uit Azie kwamen en zo’n 10 duizend jaar geleden toen er over de Beringzee gereisd kon worden, via Alaska en Noord-Amerika naar Mexico gingen. Dit alles heb ik niet gegoogeld, dus hoop maar dat onze gids het verhaal goed verteld heeft, maar aangezien hij zelf een Maya was, lijkt het me redelijk betrouwbaar.
Bij Coba aangekomen moesten we eerst 2 ½ km lopen door de jungle, we hadden nog een discussie wat de definitie van jungle is, aangezien het hier allemaal redelijk droog is, maar we zijn uiteindelijk beland op: het is warm, er zijn bomen en apen, dus het is een jungle. Onderweg kwamen we al ruines tegen,
kleinere tempels en huizen en ook een ‘speelveld’, ik kende het alleen maar uit de film: een klein veldje omgeven door twee schuine muren met op elke muur een ring; twee teams speelden tegen elkaar met een zware leren bal. Kon erg lang duren voor er een winnaar was, zei onze gids, wel dagenlang en werd vooral gespeeld om de goden gunstig te stemmen en regen te krijgen.
Aan het eind van onze wandeling kwamen we bij de beroemde Coba pyramide, de enige ruine die je nog mag beklimmen, de rest is allemaal al afgesloten. Steil omhoog met in het midden een touw om vast te houden, vooral omlaag geeft dat een veiliger gevoel, omhoog kan je redelijk op handen en voeten klimmen en je veilig voelen. Vooral niet naar beneden kijken en je concentreren op je eigen route en tempo, met tientallen tegelijk naar boven is het net een mierennest. Bart bleef beneden om foto’s te maken (en het was ook superwarm, dus echt lekker was het niet in de brandende zon). Bovenop kon je kilometers ver kijken, er was net echt veel te zien, maar indrukwekkend was het wel. Daarna kwam de schone uitdaging om naar beneden te gaan, of zeg maar gerust de vieze uitdaging, want in navolging van mensen voor ons zijn ook wij op onze billen naar beneden geschoven, langs het touw. De stenen waren best glad en dit was prima te doen, maar we zaten wel van top tot teen onder het stof. Daarna weer terug naar de bus, alwaar we een koud drankje konden kopen om af te koelen.
Volgende stop was niet heel ver weg, een Cenote, oftewel een ondergrondse grot met water waar we in konden zwemmen. Omkleden en douchen om alle stof en zonnebrand van ons af te spoelen en het
water zo schoon mogelijk te houden. Tachtig treden onder de grond kwamen we op een steiger en konden in het verkoelende, glasheldere water springen. Paar rondjes zwemmen en dan weer naar boven om droge kleren aan te trekken. De reis terug duurde net zo lang als de heenweg natuurlijk, 2 ½
uur in de bus, lopen naar de ferry en terug naar de cruiseschepen op Cozumel. Blij dat het een door de cruise georganiseerde tour was, want we waren eigenlijk te laat weer terug bij het schip, gelukkig kunnen ze een paar honderd man niet achterlaten en wachtten ze netjes op ons, maar we waren nog niet ingestapt of we gingen al weer weg.
Laat dineren heeft ook z’n voordeel, want nu hadden we schitterend uitzicht op de ondergaande zon, een wolk vond het nodig om het laatste stukje te bederven, maar de son in de see sien sakke is toch nog steeds een van de mooiste dingen. Na het eten nog even naar een paar bandjes luisteren: blues & jazz op 4, dansmuziek op 8 en daarna nog een beetje big band funk op 4, maar laat konden we het niet meer maken na zo’n lange dag: zzzz!