Monthly Archives: November 2014

Thanksgiving week

Een week is iets overdreven, maar toch staan wel een dag of vijf in het teken van Thanksgiving. Op maandag begon het feest al toen we onze “ere-gasten” mochten begroeten: opa en oma kwamen aan uit Nederland. Na de nodige stress op schiphol omdat mijn moeder besloten had dat ze wilde uitvinden hoe “last minute” je een Esta-visum kunt afsluiten (vergeten dat-ie was verlopen) en nu dus weet dat als je drie uur vantevoren op schiphol bent, je het nog prima kunt halen, maar wel met de nodige zweetdruppeltjes op je neus… Het aankomen op Newark in het donker, je auto ophalen en met Garmin zelf je weg naar Cresskill vinden, is daarna peanuts natuurlijk.

eniek met olavDinsdag gingen mijn vader en ik shoppen voor de laatste boodschappen, je moet ook niet veel later gaan, want we hadden de laatste kip en een van de laatste hammen en wie nog slagroom nodig had om zelf te kloppen, had pech, alleen nog maar spuitbussen te krijgen. Het was ook wel wat drukker dan normaal, want er werd een kleine sneeuwstorm verwacht. Die kwam woensdag, was even een paar uur ellende op de weg, maar het was nog net boven nul, dus de wegen werden eigenlijk alleen maar schoner hoe langer je wachtte op je werk om weer naar huis te gaan. Opa was mee met Stijn naar zijn VIP ochtend op school en haalde zowel Eniek als Stijn op uit school. Allebei de kinderen hadden maar een halve dag en konden ‘s middags dus lekker in de sneeuw spelen om een sneeuwman te bouwen – of liever, dat heet tegenwoordig “ga je mee een Olav bouwen?”

pecan pieWoensdagavond begonnen mijn vader en ik al met koken, dat leek ons een stuk rustiger op de dag zelf en een heel aantal gerechten kun je best een dag van te voren maken: zelf appelcompote en cranberry saus gekookt, daarna een pecan pie in de oven gezet en het buffet staat klaaralvast de stuffing voorbereid zodat hij donderdag alleen nog maar in de oven hoefde worden geschoven. Op donderdag vroeg al begonnen met deel 2, want we verwachtten iedereen al tussen 12 en 1. Een hele mooie souffle gemaakt met pompoen, sweet potato en mais, een kip in de oven en een ham buiten op de bbq (twee verschillende temperaturen, maar allebei ongeveer 1 1/2 – 2 uur bereidingstijd en nee, geen turkey dit jaar, wat een droge gast is dat!). Wat hapjes klaarzetten en klaar waren we voor de gasten. Nir en Einav namen de groenten mee en Myralda en Lucien de alcoholische versnaperingen en belangrijker voor de kinderen: hun playstation voor beneden in de basement.

opscheppen aan het buffetHet buffet klaargezet en twee tafels gedekt: een voor de volwassenen en een voor de kinderen, die hebben nl toch net even wat minder geduld en kunnen dan mooi hun eigen gang kindertafelgaan als ze klaar zijn met eten. En dat was een goede zet, want met 8 volwassenen tafelden we toch zeker drie-vier keer zo lang als de kinderen. Na een kleine pauze de toetjes klaargezet: een sundae buffet met ijs, slagroom en allemaal verschillende sausjes en toppings en ijsbuffetnatuurlijk onze zelfgebakken pecan pie met pompoen ijs erbij. Kopje koffie na en iedereen was helemaal verzadigd. Natafelen is ook een kunst en die hebben we onder de knie, toch knap om zo’n 5 uur lang met elkaar aan tafel te zitten. Kijk, da’s pas thanksgiving! En geen moment dat iemand z’n mobiele telefoon pakte (ja, ik om een paar foto’s te maken van de kids…). Super gezellig, volgend jaar weer, zou ik zeggen.

dag 2 met restjesWaarom Thanksgiving dan toch vijf dagen duurt, vraag je? Maandag t/m donderdag is toch maar vier? Nou, wat dacht je van het restjes eten op vrijdag? Dag twee hadden we nog helemaal genoeg met z’n zessen aan alles wat er over was 🙂 En natuurlijk moesten we ook het fenomeen black Friday een beetje proeven. Nee, we zijn niet de gekte in gegaan, gewoon hier vlak bij naar de K-mart, en ook al was die dan al tig keer drukker dan anders, nog niets vergeleken bij de plaatjes die iedereen in de wereld in de krant heeft kunnen zien staan. Zo gek maken we het natuurlijk niet!

het huis is kerst-klaar

opblaas kerstmanneNu het nog niet vriest of sneeuwt, leek het ons een goed idee om het huis vast kerst-klaar te maken. Nee, niet weer van die meters hoge opblaas-gevallen in de tuin, ook al vind je de wereld aan sneeuwpoppen en kerstmannen in de winkel nu. Mijn voorspelling: vooral de Olav sneeuwpop gaat het goed doen!

Lichtjes leek ons een beter idee. We hadden van het bart hangt lichtjesopvorige huis nog een paar van de lampjes-slangen, maar helaas geen lange oprijlaan meer om het aan de palen te hangen. Aan het huis, als een soort van snoephuis leek ons een heel goed alternatief. Maar ja, hoe ga je dat mooi ophangen? Amerika zou Amerika niet zijn als daar niet van alles voor te vinden was. Voor elk lampje kun je dan een plastic houdertje kopen, dat niet alleen bart op het dakalle lampjes mooi dezelfde kant op richt, maar ook het lampje ophangt aan de dakgoot of onder de dakpannen vast klemt. Een kleine 300 houdertjes verder konden we de slingers op gaan hangen. Ook nog een hele samenwerking: ladder tegen de dakgoot en metertje voor metertje de lampjes ophangen. Daarna de ladder helemaal hoog tegen de dakrand zetten, zodat Bart het dak op kon – dit keer letterlijk – om de andere lampjes een voor een onder DSC_6334de dakpannen vast te zetten. Ik had de makkelijke taak van ladder vasthouden bij het klimmen/afdalen. Best wel hoog, dus best wel even eng om naar te kijken, maar Bart bleef er koelbloedig onder. Het resultaat mag er zijn, het beoogde effect van snoep-huisje is toch wel bereikt.

kerstsokkenDe rest van het huis moet nog in kerstsfeer gebracht worden, maar we willen eerst natuurlijk Thanksgiving vieren en pas daarna komt de kerstboom de kamer in. Dat is net zoiets als dat je de kerstboom niet opzet voor Sinterklaas het land weer uit is. Maar om Eniek te plezieren hebben we al wel vast de kerst-sokken opgehangen, die kunnen ook wel de rol aannemen van sinterklaas-schoen vonden onze kinderen…

Altijd verse bakgeur in huis

Lekker makkelijk op z’n Amerikaans, en dan dit keer niet eens via een geurkaars van de yankee doodle, maar echt via de oven: koekjes bakken in minder dan een handomdraai. Via Eniek’s school konden we ook dit jaar weer cakes en bakproducten bestellen en de koekjes zijn echt super. Zo uit de vriezer, kleine brokjes kant en klaar koekjesdeeg. Je hoeft alleen maar de hoeveelheid vierkantjes die je wilt bakken eruit te halen, op een bakplaat leggen, 11 minuten de voorverwarmde oven in en klaar is Klara. Ovenheerlijke koekjes zijn klaar. Moet ik alleen nog een slachtoffer vinden om ze mee te helpen opeten, want anders moet ik wel heel veel extra rondjes hardlopen om dat er weer af te krijgen…

Een week vol met uitjes

eniek met bekerDrie avonden in 1 week de hort op, dat kan toch niet? Toch wel! Op woensdag had ik voor Eniek en mij kaartjes gekocht voor Disney on Ice – Frozen. Dat is toch wel echt een meisjesding en bovendien kan Eniek er beter tegen dan Stijn om laat op te blijven, was mijn gedachtengang bij het kopen van de kaartjes. Met z’n tweetjes dus al vroeg richting Newark, naar het Prudential Center. Daar hebben ze een ijs-ring die niet alleen gebruikt wordt door Disney nu even, maar vooral ook door het ijshockey team de New Jersey Devils. Ik had al met mijn vooruitziende blik een parkeerplek gereserveerd in de “VIP” garage vlak bij het theater, gelukkig maar, want het was a. best koud, b. donker en c. we waren nog maar net op tijd. We gingen nog niet zitten met onze bak frietjes en kipnuggets of de show begon. Echt superleuk! Niet alleen geweldig schaatswerk, maar vooral ook de herkenbare meezingers van de film. De schaatsers zelf zongen niet, maar dansten vooral en acteerden op stukken film. Maakte het niet minder leuk om te zien. Zo vonden ook al die kleine meisjes die wederom in groten getale in hun Elsa and Anna jurkjes waren gekomen. Eniek vond dat net te ver gaan, maar was wel zeer verguld met haar Disney souvenir beker, MET lichtgeven ijsklontje!

IMG_1252Donderdag niet zo heel laat, maar toch ook weer een uitje, die keer de jaarlijkse fifth grade students tegen de teacher basketball wedstrijd. Die begint al om zes uur, maar gelukkig hadden ze pizza en chinese hapjes om te kopen. Alle opbrengst gaat naar de school, dus dan koop je al sneller wat. Alle kinderen die mee wilden spelen, mochten ook meespelen. Stijn had op het laatst besloten dat hij toch ook mee wilde doen, kon allemaal. Lekker ontspannen dus. Alle kinderen hadden een wit t-shirt aan met alle namen op de achterkant, de teachers waren donkerblauw. Traditiegetrouw een hoop kluitjes-basketbal en de kids wonnen natuurlijk, maar de leraren maakten het wel spannend: 39-34!

Vrijdagavond had alleen Eniek een latertje, de kwartfinales van het school football seizoen, allemaal erg spannend. Uiteraard bedoel ik American football en geen soccer! Cresskill heeft een naam hoog te houden en dat deden ze ook dit keer, gewonnen! Nu gaan ze dus door naar de halve finale en die mogen ze dan spelen in het Giants Stadion, een echt officieel veld dus. Moeten maar even kijken of we daar ook kaartjes voor kunnen regelen, dat is wel heel leuk en een beetje aanmoediging in zo’n groot stadion is altijd leuk voor het team natuurlijk. Geen foto’s, alleen een door-en-door koud meisje opgehaald op vrijdagavond.

durf te snoepen

Erg populair bij de kids hier in de States op dit moment: de jelly bean challenge. Oftewel Bean Boozle. Erg leuk bedacht: elke kleur kan twee smaken hebben: ofwel heel vies ofwel gewoon lekker (zoals de normale jelly beans smaken). Eniek blij dat we een doosje vonden in de winkel!