Monthly Archives: June 2019

waar gaat de wind heen?

Met Pinksteren hadden Bart en ik al een boot-weekend ingepland toen de fiets-elfstedentocht nog op het programma stond. Nu gooide mijn sleutelbeen-actie eerst al roet in het eten, maar we hadden alles al in gang gezet, dus we gingen gewoon. Toen kwam daar de stormwaarschuwing nog bij, maar ook daarmee besloten wij te gaan. Al was het iets later, zodat we de ergste storm even af konden wachten op land en pas zaterdagmiddag om 2 uur het water op gingen met windkracht zes. Nu heb je daar met een motorboot minder last van dan met zeilen, maar nog steeds een grappige ervaring om door de wind schuin op de vaarrichting geblazen te worden terwijl je toch gewoon rechtdoor gaat. Toen we rond vier uur in Grou aanlegden – gelukkig met droog weer – besloten we toch maar om na de boodschappen – de nodige Friese lekkernijen moesten worden ingeslagen natuurlijk – gewoon te blijven liggen. Ook handiger de volgende ochtend om na mijn rondje rennen langs het kanaal een douche in de buurt te hebben, hoewel… in de buurt… toch 10 minuten wandelen. Lang geleden dat ik met 50 cent muntjes gedoucht heb, goede herinnering voor de zomer om genoeg kleingeld mee te nemen.

De wind was flink afgenomen ‘s nachts en er was zelfs veel blauw in de lucht, heel ander weer dan gisteren. Bart vroeg me bij terugkomst hoe de wind was tijdens het lopen, dus ik legde doodleuk uit dat het prima te doen was en dat de wind langs het kanaal ging, van theehuis richting haveningang. Een leuke filosofische discussie of de wind ergens vandaan komt of ergens heen gaat. Bart vond mijn uitleg supergrappig blijkbaar en deed een imitatie van Piet Paulusma over het weer dat de wind naar het zuid-oosten ging vandaag. Ach, prima, het weer vertelt waar de wind vandaan komt, ik zeg nog steeds hij gaat die kant op, dat is makkelijker wijzen 🙂

Met het dak eraf is de boot een stuk lager en kunnen we dus onder meer bruggen door en op het laatste zelfs de ramen omlaag om onder heel lage bruggen door te gaan (2 meter), dat is het voordeel van een Doerak en het vaart nog lekkerder ook, al zijn zonnebrand en petjes geen overbodige luxe. We wilden door Boslward gaan, een nieuwe route richting het kanaal weer, maar toen we bij de brug kwamen zagen we een bord dat de brug gestremd was op zaterdag vanwege de step (!!!) elfstedentocht en morgen pas weer open zou gaan. Wij hadden wel rekening gehouden met zondag fietselfstedentocht, maar op zaterdag? Dat hadden ze ook wel eerder mogen aangeven, aan het begin van de vaarweg bij IJlst of zo, zelfs op internet konden we er niets over vinden. Nu moesten we weer een uur een drie beweegbare bruggen terug naar IJlst om vandaar uit een nieuw plan te trekken. Voordeel: de bruggen zijn tegenwoordig gratis, al missen we de romantiek van het klompje waar je je geld in moet stoppen wel…

Als je niet op maandag al weer terug in Leeuwarden hoeft te zijn, kun je nog overwegen om te blijven liggen, maar dat was wel heel veel varen op zondagochtend geweest. Niet getreurd, nu een leuke route door Sneek uitgezocht met een zelfbedieningssluisje om heel klein vaarwater op te gaan. De route van de dag bracht ons op ongeveer 65km varen in 1 dag en bij een heel pittoresque aanlegplekje in de middle of nowhere met een bijzonder mooie zonsondergang weer.

Op maandagochtend gingen we op ons gemakje weer terug naar Leeuwarden om de boot rond lunchtijd weer in het schiphuis te “parkeren”, ik had Stijn beloofd dat we naar Xmen – rise of the dark phoenix in het iMax theater zouden gaan, dus we moesten wel een beetje op tijd terug zijn, maar al met al een bijzonder geslaagd weekend waarin we weer even konden ontdekken hoe mooi Friesland kan zijn!