Monthly Archives: March 2021

Zomertijd

Het enige goede aan zomertijd is dat het ongeveer samenvalt met het begin van de lente en dus een soort van marker is dat het beter weer gaat worden. Maar verder was het toch de bedoeling dat 2021 het laatste jaar zou zijn dat we in de EU  met de klokken gingen schuiven… In de categorie ander slecht Covid-nieuws dus ook deze tegenvaller, door Covid, Brexit en algehele bureaucratie staat dat besluit van twee jaar geleden dus ook op losse schroeven. Erg jammer, want ik zelf ben wel voorstander van het hele jaar door dezelfde tijd. Of het dan de zomertijd of de wintertijd moet worden, daar kunnen we over (blijven) discussiëren. 

Om de overgang makkelijker te maken krijg je allerlei tips om je wekker al langzaam aan steeds een kwartiertje op te schuiven, dan zou je biologische klok zich makkelijker aanpassen. Niet gedaan, dus we gaan het gewoon op de ouderwetse manier doen, een paar ochtenden suf wakker worden als de wekker om kwart over zes gaat en het voelt als kwart over vijf. Voor het avond ‘probleem’ heb ik wel andere oplossingen. Vaak ga je later naar bed dan normaal omdat je nog niet moe bent. Nou, als je gewoon even een uur gaat fietsen met windkracht zes tegen, dan ben je wel moe genoeg om lekker vroeg te gaan slapen, kan ik je vertellen! 

Een datum-tic

Of je de datum nu op de Europese manier schrijft of de Amerikaanse, het is altijd leuk als de datum een mooie symmetrie of andere betekenis heeft. Ik heb sowieso wel wat met cijfers, noem het een tic als je wilt. In februari hadden we natuurlijk al palindroom-dag gehad: 12 februari oftewel 12022021. Toen ik naar plaatjes zocht voor deze blog, heb ik ook nog iets nieuws geleerd, want blijkbaar was 12 februari nog specialer en was het ook een ambigram. Weer wat geleerd…

Ook in de maand maart weer genoeg leuke data: Afteldag op 4 maart: 4-3-’21. En voor mijn Amerikaanse vrienden die hem niet helemaal snapten, die kunnen op 3 april nog een keer hetzelfde proberen. Afgelopen vrijdag hadden we pyramide-trainingsdag: 1′ 2′ 3′ 2′ 1′.  Voor de mensen die geen trainingsschema’s krijgen van hun coach leg ik het even uit. Je gaat eerst de pyramide op – in dit voorbeeld 1 minuut, 2 minuten, 3 minuten – en dan ga je weer omlaag – 2 minuten, 1 minuut. Dit doen we met zwemmen ook, maar dan met meters, 100 – 200 – 300 – 200 – 100 bijvoorbeeld, maar je kunt natuurlijk van alles verzinnen om het langer of korter te maken. 

En vandaag is de kers op de taart: Pi-dag. Dankjewel Facebook, want dankzij de Facebook memories weet ik dat ik dit jaar voor de zesde keer een Pi-taart bak. In het Nederlands niet zo duidelijk als in de US, want 14.3 is niets, maar 3.14 is natuurlijk Pi. We houden het maar even bij twee decimalen, want alleen in 2015 en 2016 klopte het met vier decimalen. Met mijn mede-cijfer-nerd Nikki nog hartelijk gelachen om de discussie welk jaar nu meer correct was, maar ik vind nog steeds 2016, als je dan al afrond, doe het dan goed!

p.s. Nu we het toch over bakken hebben: ik bak een heel stuk minder in Nederland dan in de US. Of dat komt door de kleinere keuken en kleinere oven – beide waren minimaal dubbel zo groot – of door een ander ritme, ik weet het niet. Goed voor de lijn? Niet echt, genoeg andere verleidingen. Maar ik wilde toch even opscheppen over de taart die Eniek en ik samen voor haar verjaardag hadden gemaakt. Drie lagen vanillecake, gevuld met creme en versierd met fondant. Niet dat hij er lang zo mooi uitzag, want zoiets moet je natuurlijk aansnijden. Hij was ook erg lekker, alleen jammer dat door de Corona bezoekregels mijn lijn dus wel drie stukjes kreeg te verwerken om ‘m op te krijgen, haha. Volgend jaar hopelijk weer een echt feest met bezoek naar dat er taart is.