Relaxed dagje Eilat

Alweer bijna het eindje van m’n trip en de laatste dag alleen in Israel. Ik had een relax dagje ingepland in Eilat, misschien een dagje strandstoel met dat heerlijke warme weer… Maar ons kent ons, dat gaat kriebelen. Na het ontbijt de bus gepakt richting het aquarium, het Underwater Observatory. Het bussysteem in Eilat is super geregeld, heel veel verschillende buslijnen, die ieder kwartier – 20 minuten rijden, net zo modern aangegeven met wachttijd als bij ons soms. En lekker goedkoop versus een taxi, 4 Shekl per enkele reis. (ongeveer 1,25Euro). 

Het Underwater Observatory heeft een pier met toren waar je niet alleen bovenop een geweldig uitzicht hebt op de baai, maar ook 6m onderwater rond kunt lopen om het echte Rode Zee ecosysteem te bewonderen, een soort wild aquarium. Daarnaast hebben ze een zelfde soort opzet als een “gewoon” aquarium, met water schildpadden, een grote rode zee koraaltank, een tentoonstelling over diepzee wezens (ook interessant), maar de uitsmijter vond ik wel de haaien tentoonstelling. In Blijdorp hebben ze ook zo’n onderwater tunnel in het Oceanium, maar de informatie die ze hier gaven over alle soorten haaien was zo ineressant en leuk gedaan, ik heb bijna een uur rondgelopen en elk weetje gelezen. Het voeren van de haaien was natuurlijk ook een leuke show en alle kleine kinderen kwamen er op af, maar de gids wist ze goed onder de duim te houden en ze gingen allemaal netjes zitten. 

Na het aquarium dat ten zuiden van Eilat ligt, nam ik de bus weer terug naar het centrum om vandaar een andere bus te nemen naar het noorden. Ik had in mijn hotel gelezen over Holland Forrest en dat leek me bij uitstek iets om te bekijken als Hollander. In de woestijn groeit heel weinig, dus ze schreven dat dit een van de eerdere projecten was om met irrigatie een bos aan het leggen. Daar aangekomen moet ik zeggen dat de naam ‘bos’ een beetje overdreven is, maar de wandelroute van 2km toch gedaan om te kijken hoe het dan is aangelegd. Op zich interessante bordjes over flora en fauna, maar samenvattend kan ik zeggen dat ik snap waarom er niemand was… Vlak in de buurt had je ook nog een echte botanical garden, daar werkte een alleraardigste vrouw en die vertelde dat ze ruim 20 jaar geleden alles hier van niets hadden opgebouwd en planten van overal ter wereld hadden geplant inclusief een echt stukje regenwoud. Alle continenten waren inderdaad vertegenwoordigd en in het stukje regenwoud kwam iedere zeven minuten een heerlijk verkoelende watermist opzetten, dus dat was dan wel weer leuk om te zien. Maar na al dit groens had ik toch wel genoeg natuurschoon bewonderd.

Aangezien het al drie uur ‘s middags was, nam ik de bus weer terug naar mijn hotel om m’n koffer op te halen en te verkassen naar een ander hotel. Ik had mezelf getrakteerd op 1 nacht poepie-chique in het hotel dat Einav mij had aangeraden, het duurdere broertje van het Dan Panorama, het Dan Hotel Eilat. Poepie-chique is natuurlijk altijd relatief, want ernaast zat een hotel dat per nacht kost waar ik vier nachten voor geslapen heb, haha, maar voor mijn doen was dit poepie-chique. Ook hier had Ralph z’n werk weer gedaan en kreeg ik een mooie upgrade kamer met fruit en chocola op de kamer en een uitzicht om bij te zwijmelen. Op het balkon even lekker in het zonnetje gezeten en daarna op het strand gaan zitten om de zonsondergang te bekijken. 

In het donker nog even de kitch kant van Eilat bekeken. Ze hebben hier een muziek-fontein waar de waterstralen op muziek en met neonlicht mee beweegt, leuk en vrolijk. En vlak bij hebben ze ook een groot winkelcentrum met binnenin echt Amerikaanse taferelen: een grote ijsbaan, een kleine kermis-achtbaan, een enorme zipline langs het hele plafond, enzovoort. Niet meegedaan aan deze gekkigheid, maar wel heerlijk gegeten met lam-gevulde pita broodjes. Na een week Israel denk ik niet dat ik ook nog de afbak-pita-broodjes van de Albert Heijn kan eten… 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *