Weekendje Groningen – meidenweekend 2

Toch nog even een verslag van het weekend Groningen, want het was te leuk om niet over te bloggen, ook al sloeg de werk-stress meteen na thuiskomst zodanig toe dat er geen tijd was om erover te schrijven. Het was alweer een meiden-weekend, moeder-dochter weekend, maar nu was ik de dochter en niet de moeder. Een weekendje provincie Groningen met hotel in de stad Groningen, van 1991 tot 1999 mijn thuisstad en nog steeds vertrouwd ook al was er een hoop bijgebouwd in de afgelopen 22 jaar. 

Op vrijdagmiddag met de nodige file naar Groningen gereden naar het Apollo hotel dat vlak bij het Stadspark ligt, net buiten het centrum dus en voor wie Groningen een beetje kent: buurman van de Gasunie. Een alleraardigste receptionist gaf ons de sleutel voor onze kamers, twee naast elkaar op de 2e verdieping. We konden nog net de laatste twee leenfietsen bemachtigen om naar het centrum van de stad te fietsen. Fietsen is in Groningen – net als in de meeste steden trouwens – een stuk handiger dan met de auto naar het centrum gaan. 

Het was mooi weer en met een mooie omweg langs de westerkade, de A-kerk en de vismarkt richting de Grote Markt. Daar is het plein omgetoverd tot 1 grote fietsenstalling en konden we die van ons mooi kwijt vlak voor het terras van de Drie Gezusters. Op het terras een mooi tafeltje voor twee bemachtigd en heerlijk gegeten. Daarna nog een tweede rondje stad op de fiets, langs de oude kamer van Sven, de Oude Ebbinge, het universiteitsgebouw en ook nog even de eerste flats waar Bart en ik samen gewoond hebben. Fiets weer netjes op z’n plek terug gezet en lekker geslapen. 

Na een ontbijtbuffet de rondrit provincie gestart. Ik was de bijrijder en navigator en via allerlei landweggetjes reden we naar Houwerzijl: in de tuin van het theemuseum thee met iets lekkers gedronken/gegeten. En natuurlijk flink wat thee ingeslagen. Daarna de route vervolgd door allerlei dorpjes langs oude hoeven, kerken en molens. M’n moeder zette me daarna af bij de fietsverhuur aan het gedempte Zuiderdiep en reed toen zelf door naar de supermarkt om ons diner in te slaan: twee maaltijdsalades. Met mijn gehuurde racefiets reed ik weer door naar de Decathlon, want ik had dan wel m’n helm, m’n bidon en m’n zonnebril meegenomen, maar was m’n sportoutfits glad vergeten. En in een spijkerbroek ging ik niet 80km fietsen op de racefiets. Lang leve de Decathlon waar je voor een paar tientjes een hele nieuwe outfit kunt scoren. 

Zondagochtend vroeg op de kamer ontbeten en nog voor m’n moeder goed en wel wakker was, zat ik al weer op de fiets richting Zwagerbosch. Langs allerlei Groningse Berten: Tolbert, Niebert, Lettelbert en in Friesland via Surhuisterveen en Buitenpost. Daar was ik zowaar eerder dan Bart die met de auto vanuit Pijnacker was gekomen en ook eerder dan Bob die op de racefiets mij tegemoet was gefietst en dacht dat ik wel de hoofdwegen zou aanhouden. Tja, als je niets afspreekt, dan mis je elkaar. Ik was dus al lekker weer gedoucht toen de heren er ook bij kwamen. Super gezellige vroege verjaardagsvisite met uiteraard de succesnummers oranjekoek en Bob’s kippensoep. Toen ik weer terug zou fietsen, regende het, dus heeft Bob me een klein stukje op weg gebracht met de auto naar Gaarkeuken en kon ik langs het kanaal mijn geplande route van 80km vervolgen. Op het laatste stuk nog wel weer een plensbui voor ik de fiets in kon leveren, dus lekker soppend naar het hotel terug gelopen. Gelukkig had ik nog droge gympen mee, want m’n andere schoenen waren dinsdag pas weer droog. 

Maandag was al weer de laatste dag van het lange weekend. Maar voor we weer naar het Westen vertrokken, stond eerst nog een dagje Bourtange op het programma. Een heel oud vestingstadje, bijna een soort openluchtmuseum. Eigenlijk niet eens bijna. De hele vesting rondgelopen, ik zelf nog even bovenop de muren om echt de stervormige omtrek op m’n strava te krijgen. 

Op de terugweg bij de HaJe lekker op het terras gegeten en toen was een heel gezellig weekend al weer voorbij. Wel weer een weekend met een sterretje! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.