januari school-avonturen

Goede voornemens doe ik niet aan, maar bloggen wil ik er wel inhouden, dus heb besloten dat 1 keer per maand de hoogtepunten een doel-minimum is. Er gebeuren natuurlijk veel meer dingen in een maand dan ik over kan bloggen, maar dan haal ik in ieder geval de hoogtepunten eruit. Kunnen jullie meteen mijn geheugen checken. Het thema van deze maand is wel school. In ieder geval voor drie van de vier gezinsleden, die arme Bart krijgt steeds de minste zendtijd in mijn blogs… uitnodiging om weer eens gastblog te doen 🙂

Eerste school-avontuur was voor mij: het 28e lustrum van mijn oude middelbare school: het stedelijk gym in Leeuwarden. In ieder geval de school waar ik eindexamen gedaan heb, want de eerste vier jaar waren in Arnhem, maar om nu  naar het lustrum van twee scholen te gaan, is een beetje veel van het goede. Ik was nog nooit eerder op een lustrum geweest, maar had bedacht dat als ik nog docenten wilde ontmoeten, dat het dan misschien wel een keer tijd zou zijn. En samen met een vriendin die ook nu nog vriendin is, afspreken is natuurlijk altijd gezellig. Dus mocht het lustrum saai zijn, dan zouden we met z’n tweeen in ieder geval een leuke dag in Leeuwarden hebben.Met het openbaar vervoer ben je dik drie uur onderweg, dus om half elf in Leeuwarden zijn is een uitdaging en naar huis komen na het feest al helemaal. Daarom had ik een hotel in het centrum geboekt (in Leeuwarden is alles dicht bij het centrum) en na het droppen van mijn weekendtas gingen we naar school. Supergrappig om weer terug te zijn. Op zich was er niet zoveel veranderd, de klaslokalen waren nog steeds voor dezelfde lessen, alleen hadden ze nu allemaal een smartboard. De zolder was verbouwd tot studieruimte, maar de kantine was nog helemaal hetzelfde met balkon en al, hij leek vroeger alleen een stuk groter. Wel leuk om te zien dat toen wij in 1991 al examenstunt een muurschildering in het lokaal Latijn maakten, dat we toen een trend zetten die tot op de dag van vandaag door de examenklassen in stand wordt gehouden. De muurschildering van de hond uit pompei is nu alleen in het kantoortje van de decaan te zien, omdat ze een extra muur hebben opgetrokken, maar hij is er nog wel!

De school was bommetje vol met een kleine 1000 bezoekers, maar alles was super georganiseerd. We konden nog een lesje Nederlands van Meneer Frauenfelder volgen en ook nog een lesje Engels van mevrouw de Haan (de enige docent van vroeger die nog NIET gepensioneerd is, blijkbaar was ze vroeger heel jong). Een middag vol annecdotes in de kerk – waar ze tegenwoordig alle officiele ceremonies doen, geen diploma-uitreikingen in de kantine meer dus – en ‘s avonds voorstelling en feest in de Harmonie, de schouwburg waar we vroeger ook ieder jaar al de grote fuif hadden. Er waren uiteindelijk minder mensen van mijn jaar dan ik had gehoopt, maar het was grappig om met de mensen die er wel waren even bij te kletsen, het was supergezellig met AnnaMartha en leuk om Leeuwarden weer even te zien. Misschien ga ik over vijf jaar nog wel een keer, al hoop ik een aantal anderen dan ook nog over te halen via LinkedIn…

Tweede school-avontuur was voor Eniek, die had de “mock-exams” voor IGCSE. Op international school doe je twee keer examen, 1 keer in 10th grade (equivalent van vierde) en 1 keer IB in 12th grade (equivalent van zesde). In mei is het examen, maar in januari doe je dan proefexamen en dat bepaalt op welk niveau je het echte examen ‘mag’ doen (je kunt er wel tegenin gaan, maar het is makkelijker als je cijfers in lijn zijn met de examens die je wilt doen). De kinderen wordt op school in ieder geval verteld dat het een enorm belangrijk meetpunt is en dat brengt natuurlijk de nodige stress met zich mee. Nu is het ook wel een schema waar je U tegen zegt, want al met al had Eniek 21 examens in twee weken tijd. Al voor de kerstvakantie had ze een bijna professioneel studie-schema gemaakt en vol discipline heeft ze zich daar (bijna) aan gehouden. Vol bewondering hebben wij zitten kijken hoe ze wist te relativeren bij verwachtte mindere prestaties en om wist te gaan met de druk(te). De cijfers zijn allemaal meer dan dik in orde, dus bij ons gesprek met de school over twee weken verwachten we dan ook dat ze alle examens mag doen op het niveau dat ze zelf wil. Top-prestatie weer van ons meisje.

Stijn z’n avontuur ging wel over een examen, maar niet echt een school-examen, hij had namelijk voor jiu-jitsu z’n gele band examen. Dat is vooral leuk en iets minder stress-vol, maar ik had wel mijn agenda vrij gepland op het werk om erbij te kunnen zijn, dus dat was leuk. Hij heeft er veel lol in en dat is het belangrijkste.

Genoeg over school en ook genoeg geschreven, als laatste update over mijn knie-blessure van het skien: die gaat steeds beter, 1x per week fysio en ik mag inmiddels bijna alles weer rustig proberen…met de nadruk op rustig, haha. Schoolslag gaat nog steeds niet en bij hardlopen en spinnen heeft hij het ook zwaar, goede reminder dat rustig ook echt rustig betekent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.