Passover week

Afgelopen week was het Passover, volgens google vertaalt zich dat als het Joodse Pasen, maar dat vind ik de lading in het geheel niet dekken, aangezien het niets met Jezus te maken heeft, maar met het vertrekken van de Joden uit Egypte en de bevrijding van het slavendom, oude testament dus. De week begon op vrijdag met de traditionele seder, gerechten met bepaalde verhalen erachter en natuurlijk wordt het exodus verhaal uitgebreid verteld. Niet dat we dat dit jaar meegedaan hebben, maar we hebben zoveel Joodse vrienden en kennissen, daar krijg je ieder jaar genoeg van mee. Officieel mag je niets eten dat ‘gerezen’ is, maar veel Joden vermijden gewoon alles met graanmeel. Sterker nog, als je Ashkenazie was, mocht je gedurende die week ook geen rijst, peulvruchten of maisproducten eten. Dat is dit jaar voor het eerst sinds de 13e eeuw afgeschaft, erg fijn, want als je al die producten niet mag eten, wat kun je dan nog wel eten? Wisselende verhalen over de oorsprong van het verbod, sommigen zeggen dat het te maken had dat vroeger al deze producten in dezelfde zakken werden vervoerd en dat er dus kruisbesmetting optrad, klonk plausibel, maar nu natuurlijk niet meer. Andere zeggen dat het nu is afgeschaft omdat er zoveel veganistische Joden zijn, dat het anders niet gezond is. Ach, hoe dan ook, er waren heel veel blije Joodse mensen op het werk, sommigen dat het mocht, anderen dat ze het nu in ieder geval niet meer stiekem hoefde te doen.

hummingbird cakeWat heb ik verder geleerd dit jaar over Passover: dat als je collega jarig is, je een kleinere taart moet bakken, want mijn mooie Hummingbird cake werd nauwelijks gegeten, omdat de helft van mijn team Joods is… En ook dat je vooral niet op de eerste zondagochtend na het eindigen van Passover bij de bagelshop moet komen om even na negen uur om dan nog te verwachten dat er bagels zijn! De meneer voor mij bestelde er 30, de mevrouw daarvoor 24, met pijn en moeite kon ik mijn zes bagels nog krijgen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *