Wie heeft het gedaan?

IMG_0286Wie “wordt vervolgd” zegt, moet ook vervolg geven. Hier dus deel twee van het moord-weekend. In letterlijke zin, want op zaterdag gaf Eniek haar feestje: een murder mystery dinner. Agatha Christie of Cluedo is er niets bij! Via internet een kit gekocht waar alles in beschreven werd: 72 paginas instructies en voorbeelden. Als je alles stap voor stap volgt, dan krijg je een super-geslaagd feestje. Je hebt dit soort dinners in heel veel thema’s, maar Eniek wilde graag CSI, als setting een CSI conferentie waar analisten en wetenschappers van over de hele wereld kwamen. In de uitnodiging krijgt iedereen een rol toebedeeld, daar staat dan een korte beschrijving bij wat voor persoon dat is en wat hij ongeveer aan heeft. Minimum aantal spelers 8, maximum 15. Eniek had 12 vriendinnen uitgenodigd en ze kwamen allemaal. Dat waren dus 13 meiden van 13 en 14 bij ons in huis.

IMG_1277Al voor het echte feest begon, kon je het mysterie starten, iedereen kreeg een aantal aanwijzingen die ze dan moesten sms-en of e-mailen aan een andere persoon in het feest. Goed onthouden wie Crick Watson is en wie Alex Christie. Eniek was Sky Stokes (van Nick Stokes van CSI op TV). Daarmee kwam iedereen al in de sfeer en wisten een aantal gasten al dat Crick Watson Alex Christie geld verschuldigd was. Om 3 uur kwamen IMG_1278de eerste gasten, een heel aantal echt helemaal in kostuum. Voor Eniek hadden we een zwart t-shirt met gele strijkletters crime scene analyst gemaakt en een zwarte pet met CSI plakletters. Victoria kwam in een witte jas met bril en Dhruvie zelfs met de schoenen en zwarte overjas van haar vader. Met een cocktail in de hand op de welkomsreceptie kwamen ze al aardig in hun rol, de een speelde een gevoelig type, de ander zette z’n Britse accent flink aan. En natuurlijk het leukst als je een brompot mag spelen.

IMG_1280De eerste ronde was een soort inleiding: iedereen kreeg een envelop met daarin wat aanwijzingen die ze aan andere gasten moesten vertellen. Ik had iedereen maar een clipboard gegeven om aantekeningen op te maken, want alles onthouden is best lastig. Na een half uur met elkaar kletsen kwam ik aan met een misdaad om op te lossen: een IMG_1285bankoverval. In vier teams kregen ze allemaal de DNA analyse van 6 verdachten, zodra ze hadden opgelost welke verdachte A-F het was, kregen ze een code om de naam te ontcijferen (simpele alfabet-nummer code), het winnende team mocht een prijs uitzoeken, IMG_1288Marijke en ik hadden bij de dollar-store kaarsjes, badrozen, waterflessen en nagellak gekocht. Voor iedereen 1 item, ik moest alleen in de gaten houden wie er al wat gewonnen had, maar gelukkig kwam het allemaal aardig IMG_1290uit gedurende de volgende spelletjes. Kleine pauze met een lekkere snack: bacterie-cultures om op te eten. Op Instagram een foto gezien: petrischaaltjes bestellen, daar blauwe jell-0 in doen met gekleurde suiker als bacteriën. Zag er heel professioneel en eng uit, maar (bijna) allemaal hebben ze het opgegeten!

IMG_1291Ronde twee had pre-murder aanwijzingen om met elkaar te delen en daarna een film-quiz die ze weer in vier teams moesten oplossen. Degene die het moordslachtoffer was, had in haar envelop te lezen gekregen dat ze tijden het lezen van de antwoorden IMG_1298naar het toilet moest om daar als slachtoffer uitgedost te worden. Dat laatste ging bijna een beetje mis, maar gelukkig ging Dhruvie, alias Crick Watson, na een lichte aanmoediging van mij naar het toilet. Marijke stond daar al klaar met het mes om in haar rug te steken (karton en met plakband), de anderen waren druk bezig met het verdelen van de prijzen. De lichten uit voor effect en toen ze weer aan gingen kwam Dhruvie aanlopen met haar bordje waarop stond dat ze vermoord was.

IMG_1300Daarna kon de lol beginnen, ze hadden allemaal nog wat post-murder clues om met elkaar uit te wisselen, maar natuurlijk hadden we ook bewijsmateriaal verstopt. Boven moesten ze op zoek naar het moordwapen en het glas van de vermoorde, want daar zaten de vingerafdrukken op. Officiële ‘evidence’ zakken mee IMG_1303en goed zoeken. We hadden beide dingen verstopt op plaatsen die de echte moordenaar ook wellicht zou hebben gebruikt: in de kattenmand voor het mes en de vaatwasser voor het glas. Vooral dat laatste was lastig. Beneden kregen ze van alle gasten de vingerafdrukken op een IMG_1301blad en moesten ze gaan vergelijken welke vingerafdrukken op het mes en op het glas zaten. Dat was nog niet makkelijk want, op beide zaten meerdere afdrukken. Zonder het vezelmateriaal-rapport konden ze het dus ook niet echt oplossen. In het rapport stond een plaatje van de vezels gevonden op het slachtoffer en vezel-monsters van verschillende plekken in het hotel en op de conferentie. Daarmee kwamen ze er dus achter dat de moordenaar in een luxe hotel-kamer zat en niet een gewone. En als ze dit allemaal met elkaar verbonden, dan konden ze in theorie de moordenaar aanwijzen.

IMG_1306In een kring boven aan tafel moesten ze toen allemaal 1 iemand beschuldigen. De meesten hadden het goed, maar er waren toch ook een paar die er echt naast zaten. Eerst met z’n allen pizza eten! Die was al eerder aangekomen, maar was bijna niet bezorgd. Want om de sfeer bij aankomst voor de gasten er alvast wat in te brengen hadden we bij de IMG_1276voordeur allemaal crime scene – do not cross gele tape opgehangen. En toen Bart en Marijke de voordeur open deden voor de pizza-bezorger, stond die al weer halverwege de straat, met een bange blik in zijn ogen “you freaked me out, man!” De tape hebben we na het feestje dus maar snel weggehaald, zag er blijkbaar iets te echt uit, hahaha. Na de pizza kregen ze allemaal de derde IMG_1315ronde envelop, die moesten ze in volgorde oplezen en iedereen onthulde daar waarom hij het niet gedaan kon hebben ook al hadden ze een hekel aan Crick gehad. Het slachtoffer zelf las ook voor, dat zelfmoord natuurlijk niet heel waarschijnlijk was. En als laatste las Magnum PI (Morgane) voor dat ze inderdaad Crick vermoord had, omdat hij haar chanteerde. Eind goed al goed, moord opgelost. Hoog tijd voor een toetje: IJsbuffet met vier smaken Talenti ijs en drie smaken IMG_1318Ben & Jerry’s. Mini-consumenten onderzoekjes, mint chocolate chip is het populairst, want die was op en de slagroom ook. Na het eten alle kadootjes uitpakken, met 12  gasten kun je je voorstellen dat dat ook nog een hele onderneming was! En als afsluiting hadden we voor iedereen een certificaat: ofwel beste acteur, beste speurder, beste IMG_1322kostuum en zelfs beste slachtoffer. Gelukkig hoefden we niemand naar huis te brengen, alle ouders kwamen hun meiden halen. Als “party gift” hadden we kleine bekerglaasjes (die van scheikunde) gevuld met snoepjes en een kaartje met ieder z’n vingerafdruk van het feestje eraan. Stijn was het grootste deel van de tijd wijselijk bij een vriendje, kwam alleen op tijd terug om met het ijsbuffet mee te doen en z’n zus te helpen met alle kadootjes naar boven te dragen. Het feest was een groot succes! Maar ik weet niet zeker of ik dit nog wel een keer ga doen, super-leuk, maar wat een werk en m’n hoofd doet nog zeer als ik denk aan de logistieke operatie van enveloppen en draaiboek uit elkaar houden….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.