een moord-week(end)

IMG_1265Afgelopen week hebben we heerlijk kunnen genieten van een stukje Nederlandse vertrouwdheid in huis, Marijke had een weekje vrij genomen om bij ons langs te komen: super-gezellig! Op donderdag haalde ik haar op van Newark Airport, was bijna op tijd geweest ware het niet dat: er veel wegwerkzaamheden waren rondom het vliegveld, ik naar terminal C ging terwijl zij op terminal B aankwam en de immigratie dit keer supersnel was. Dus toen ik uit de shuttle van terminal C naar terminal B kwam en Nederlands om mij heen hoorde, wist ik al hoe laat het was en sprintte ik naar de aankomsthal die twee verdiepingen lager was. En gelukkig stond ze daar gewoon op mij te wachten, want haar telefoon deed het ook niet. Meteen maar een Starbucksje gedaan om even van de stress te bekomen en natuurlijk te beginnen met bijkletsen. Ons thema van de week: Starbucks!

IMG_1270Op vrijdag had ik lekker een dagje vrij genomen om met Marijke naar de stad te gaan. Natuurlijk net weer de dag dat het een beetje sneeuwde, erg leuk om sneeuw te zien natuurlijk, maar door de stad lopen is dan een stuk kouder. Midtown als bestemming gekozen omdat het a. makkelijk parkeren is daar en b. je ook een hoop “binnenwerk” er hebt. Via Lincoln Center, de Starbuck, Columbus Circle en Central Park naar het MoMa gelopen, om daar de beroemde verdieping (met Picasso, Mondriaan, van Gogh, Monet, etc) te doen en de Jackson Pollock special exhibit. Toen we buiten kwamen voor onze late lunch scheen zowaar een waterig zonnetje en konden we genieten van Rockefeller Plaza, Fifth Avenue, St. Patricks Cathedral en nog een keer Central Park op de terugweg.

IMG_0286Op zaterdag was Eniek’s verjaardagsfeestje, een hele eigen blog waardig, dus daar gaan we nog uitgebreid op in later, we vervolgen eerst gewoon onze tijdslijn van Marijke’s bezoek. Klein tipje van de sluier: het thema: murder mystery dinner; de uitnodiging: in totaal 13 tienermeiden. Kortom: o, wat fijn dat Marijke er was om me te helpen met voorbereiding en begeleiding!

IMG_1328Op zondag een stralend zonnige dag, mooi gelegenheid om het zuidelijke puntje van New York te doen. Marijke wilde natuurlijk De Dame zien, zonder perse naar het eiland zelf te willen. De toeristische trekpleister om de Statue of Liberty te zien? Juist Staten Island Ferry, een heel Hollands uitje, want de ferry is gratis. Je moet alleen wel even naar Staten IMG_1325Island rijden, een klein uur als je in 1 keer goed rijdt, bijna 5 kwartier als je een afslag mist, maar het is weekend, dus we hebben de tijd voor onszelf. En: gratis parkeren, dubbel Hollands blij dus. Op de Ferry aan de goede kant buiten gaan staan om het beeld goed te kunnen zien, dat is altijd erg grappig, want bijna iedereen staat aan die kant, het is een wonder dat de boot niet scheef hangt van al die IMG_1335toeristen. De ferry meert af bij Battery Park, met z’n mooie oude gebouwen, het fort en het uitzicht een mooie plek om even rond te lopen. En ook de Starbucks te bezoeken natuurlijk! In het park staat sinds kort ook een nieuwe ‘zee-draaimolen’, daar had ik al over gelezen, werd veel geprezen als een kunstproject met glas en zeedieren. IMG_1349Wij er ook in natuurlijk, was leuk om in de draaimolen te zitten met al die vissen die op en neer gingen, de muziek en het licht. Kunst? Misschien wel, maar een echte trekker zal het niet worden, denk ik.

Doorgelopen naar wall street en ground zero om daar zowel de freedom tower als de vijvers te bewonderen. Een echt Amerikaanse lunch bij Bareburger en daarna terug naar de ferry. Foto’s maken van het beeld hoefde niet meer, kon ook niet, want de zon stond precies verkeerd op de terugweg, goede tip voor de volgende keer: vooral ‘s ochtends foto’s maken (en een betere camera dan je telefoon meenemen).

IMG_1354Op maandag moest ik ‘s ochtends wel werken, maar ‘s middags vrij genomen om een lekkere wandeling in het Palissades park te maken, heel ander bos dan in Nederland: heuvels, stenen en bovenop een grote klif, dus af en toe wat klauteren. Het is nog hartstikke winter qua bladeren, dus het was meer om een frissen neus te halen en van het uitzicht op de rivier te genieten, maar voor een echt mooie boswandeling moet je in IMG_1356april terugkomen of naar de Veluwe gaan natuurlijk. Maar avontuurlijk is het wel, vooral als je een groene pijl van de route mist en denkt het pad te volgen tot je bij een beekje aankomt en ontdekt dat dit echt niet de bedoeling kan zijn en gelukkig gewoon je weg terug naar de gemiste afslag terug kunt vinden…

‘s Avonds zou Marijke voor ons koken, bij de supermarkt een echt Hollands maaltje bij elkaar gezocht: stamppot boerenkool met worst en just. Alleen de vanille vla ontbrak nog (die kennen ze hier niet…). Smullen! De hele pan ging op!

Dinsdag voor ons allevier gewoon werk en school, kon Marijke mooi het openbaar vervoer van New Jersey uitproberen. Met de bus naar de stad dus. Een supermooie dag met lekker weer. Enige punt dat nog op het lijstje stond: Times Square en souvenirs scoren. Check, dubbelcheck. ‘s Avonds Amerikaanse maaltijd nummer 2: hamburgers op de gril. Op woensdag was de pret al weer uit, koffer moest gepakt worden, laatste kopje koffie (gewoon thuis, niet bij Starbucks) en dikke knuffels voordat wij allemaal naar werk en IMG_1361school gingen. Het weer werd iedere dag beter, de temperatuur ging elke dag een beetje omhoog. Kwam Marijke aan met 2 graden Celsius, op de dag dat ze weer wegging werd het gewoon 25 graden! Buiten zitten zonder jas en met een boekje, bijna zomervakantie zou je zeggen. Vanaf mijn werk¬†kon ik gewoon een Uber taxi bestellen met m’n telefoon. Kon ik mooi¬†volgen wanneer de taxi er zou zijn, hoe de chauffeur heette en wanneer ze zou aankomen. Perfect systeem. En ook lekker makkelijk met fooien en betalen. Huis is nu weer een stuk leger, de nieuwe gewoonte van een spelletje mastermind na het eten houden we er nog even in, Eniek verslaat Bart met gemak na de lessen van Marijke, dus verzoek of ze maar even terug kan komen om de rest van de familie ook een extra bijles Mastermind te geven.

p.s. Over de moord hou ik jullie nog even in spanning, deze blog is al lang genoeg…

Leave a Reply

Your email address will not be published.