reis naar Israel

Eniek en Eric waren uitgekozen door hun school om hen te vertegenwoordigen in een internationale science wedstrijd van een week in de woestijn van Israel. In het begin waren eigenlijk alle vrouwen (moeders en Eniek) best bezorgd over hoe dat dan allemaal moest gaan lopen qua vervoer daarnaartoe, dus ik had aangeboden om mee te gaan als reis-chaperone (geen straf). Iedereen weer gerust en we kregen daarna iedere week wat meer informatie over hoe de week in zijn werk zou gaan. Uiteindelijk bleek het allemaal vlekkeloos geregeld en was het min of meer overbodig dat ik erbij was, maar ach de reis was al geboekt…  Bart bleef thuis met Stijn, want die had zijn derde toetsweek in Havo 4. 

Met z’n drieen gingen we met de trein naar Schiphol en vlogen we “uneventful” met Transavia naar Tel Aviv. Met een half uur vertraging kwamen we daar aan om te ervaren dat de immigratie/douance op Ben Gurion Airport JFK-achtige wachttijden heeft. Twee mensen van de organisatie kwamen ons ophalen met een auto om ons naar het hotel-voor-1-nacht te brengen. Daar had ik gelukkig al een eigen kamer geboekt, want Eniek deelde haar kamer met twee andere meisjes (uit Hongarije en Bulgarije) die ook meededen. Aan de competitie doen ongeveer 50 jongeren mee, allemaal in de leeftijd 5/6 vwo, iets meer dan de helft komt uit Israel en de rest komt uit allerlei Europese landen. Het is al de 6e keer dat dit wordt georganiseerd, ik had er voorheen nog nooit van gehoord: Sustainergy-6. Het onderwerp van sustainability en biologie is helemaal op Eniek’s lijf geschreven en helemaal super dat vlucht, hotel en maaltijden door de organisatie worden betaald. 

Met een gerust hart kon ik woensdag na het ontbijt afscheid nemen van E&E, zijn gingen met een bus naar Yahel, een kibutz in de woestijn op 5 uur rijden van Tel Aviv. Ik ben super benieuwd naar de foto’s en verhalen als ze volgende week dinsdag weer terugkomen naar hetzelfde hotel, alwaar ik natuurlijk weer een kamer heb gereserveerd om hen te ontmoeten.

3 thoughts on “reis naar Israel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *