Eniek’s laatste schoolprojecten

stamboom itDat soms de grens tussen leren en knutselen hier nogal onduidelijk is, blijkt maar weer met Eniek’s laatste twee ‘projects’ van het jaar. Italiaans (al wat langer geleden) en Biologie (recenter). Voor Italiaans moest ze een stamboom poster maken met foto’s voor alle familieleden en dan voor minimaal zes personen een omschrijving in het Italiaans: hun naam, hun leeftijd, wat ze leuk vinden om te doen, etcetera. Dat laatste is natuurlijk het echte Italiaans oefenen, maar ondertussen kostte het meten, knippen, plakken nog het meeste tijd (en dan had ze toen nog hulp van Myrthe ook!).

cellmodelBiologie was in eerste instantie een klassieke opdracht: maak een 3D model van een cel, dierlijk of plantaardig. ‘Wij’ kozen voor een plantencel, want a. die is vierkant en b. die heeft echt items zoals een cel-wand en chloroplasten voor extra bonus-punten. De hobby-winkel en onze eigen hobby-kast waren gewillig en met vereende krachten wisten we een super-cel-model te maken. Eniek dacht zelfs bonuspunten te scoren door hem een week te vroeg in te leveren. Maar dejuf vond de regels niet gevolgd: je moest voor elk item een ander materiaal gebruiken en onze celwand en onze celkern waren allebei van piepschuim. Ja, de een was groen en de ander wit, maar dat maakte voor de juf niet uit, daar zou ze aftrek voor krijgen. Eniek natuurlijk de p erin, dus die wilde een andere opdracht maken. Je kon namelijk ook kiezen voor ofwel een getekende poster of de cel als pretpark, daarvoor moest je een brochure ontwerpen met omschrijvingen voor alle attracties. Die opdracht heeft Eniek vervolgens helemaal zelf in elkaar gedraaid, want ik zat toen in het buitenland. Super creatief met alle omschrijvingen en mooi vorm gegeven. Best een pietluttige juf, want Eniek kreeg een 92%. Voor mij had ze een dikke 100%! Het feit dat de juf haar cel-model twee weken lang in de klas tentoonstelde omdat het zo mooi was, was een schrale troost. Ach, tussen Eniek en de science juf is niet veel liefde verloren gegaan (of is dit nu weer een afgrijselijk anglicisme?). Volgend jaar weer nieuwe kansen, maar ik denk niet dat het knutselgehalte in seventh grade minder wordt…

1 thought on “Eniek’s laatste schoolprojecten

Leave a Reply

Your email address will not be published.