Blij zijn met wat je hebt

happy-thanksgiving-2015Dat is toch wel de vrije vertaling van Thanksgiving en dat maakt het eigenlijk ook meteen een veel leukere feestdag dan kerst. Geen druk van kadootjes geven (hier in Amerika is die druk er natuurlijk meer dan in Nederland), maar gewoon met vrienden samen komen en gezellig samen eten. Tja, die eeuwige kalkoen en de cranberry saus heb je hier ook met Thanksgiving, dus het menu is vergelijkbaar met kerst. Het verhaal van de pilgrims is die samen met de indianen de maaltijd deelden is in diverse uitvoeringen als oorsprong van het feest te vinden. Dit jaar werd het verhaal natuurlijk net even op een andere manier gebracht, overal op facebook en elders vond je cartoons die de vergelijking gaven van vluchtelingen in 1600 en vluchtelingen nu. Kijk je er toch net even anders tegenaan.

IMG_0597Dit jaar waren we uitgenodigd bij Einav en Nir, op ons paasbest gingen we ‘s middags dus op weg. Ik hoefde ‘s ochtends alleen maar koekjes te bakken en drinken mee te nemen. Er waren nog drie families uitgenodigd, dus met 24 man, vrouw en kinderen propten we ons allemaal in hun eetkamer. Maar eerst werd er natuurlijk IMG_0600geborreld tot de kalkoen klaar was. En die maak je natuurlijk niet in de oven, maar op de bbq buiten! Het was heerlijk weer, dus we konden allemaal zonder jas lekker buiten in het zonnetje staan. Tot een uur of 4, want als IMG_0602de zon eenmaal weg is, dan koelt het rap af. Iedereen neemt natuurlijk wat mee, ofwel een voorafje of een toetje, dus ook voor de hoofdmaaltijd was er het nodige te smullen. De eetkamer was met drie tafels helemaal vol, maar gelukkig hebben ze een grote keuken om het buffet klaar te zetten.

Traditiegetrouw zegt iedereen dan voor het eten waar ¬†hij “thankful” voor is: voor familie, vrienden, lekker eten, goede cijfers op school, gezondheid, geen sneeuw of storm, maar ook filosofisch dat we zo fijn, vredig bij elkaar kunnen zijn terwijl het elders in de wereld zo’n chaos is.

IMG_0610Het toetjesbuffet was zo mogelijk bijna nog groter dan de hoofdmaaltijd, wel 12 verschillende gerechten: kwarktaart, ijstaart, twee verschillende soorten koekjes, tig soorten fruit, pecan nootjes in chocola, pompoenbrood, appeltaart, oef. Gelukkig wist ik een beetje dat het eraan zat te komen, dus ik had me goed ingehouden bij gang 1 en 2.

Na het eten (en afwassen) gaat iedereen voor de TV uitbuiken met American Football, het seizoen is nog in volle gang en het is dus nog steeds spannend wie er straks naar de finales gaan en eventueel in de superbowl terecht komen. Jaja, na een aantal jaar in de VS snappen we zelfs de regels van het spel een beetje.

loesje koopkrachtHet allerleukste van Thanksgiving is nog wel dat je donderdag en vrijdag vrij bent, dus een vier dagen weekend. Geeft mooi de kans om lekker bij te slapen en alles een beetje op orde te maken. Wij slaan Black Friday altijd over, want die hele gekte met in de winkel achter de beste koopjes aangaan terwijl je over de hoofden kunt lopen, is niet aan ons besteed. Dan wachten we wel op cyber-Monday als alle deals online komen te staan en we het thuis kunnen laten bezorgen… Nee, hoor, als je niets nodig hebt, moet je vooral ook niets kopen, zo zegt Loesje.

IMG_0626Op zaterdag en zondag gaat iedereen dan meteen aan de slag met kerst. Wij hebben al wel de buitenverlichting gedaan, minder uitgebreid dan vorig jaar, dat was wel een beetje gekkenwerk om drie uur op het dak te zitten om de lampjes op te hangen, maar een beetje gezelligheid is altijd leuk. Binnen laten we de boom nog even achterwegen, want de sint is nog niet naar huis en een beetje Hollands blijven we wel (of zou het zijn dat we gewoon te lui waren om de boom op te zetten vandaag…).

Leave a Reply

Your email address will not be published.