Met kayak op Lake Arenal

DCIM100GOPROArenal is niet alleen bekend om z’n vulkaan en z’n regenwouden, maar vooral ook omdat hier het grootste kunstmatige meer van Midden-Amerika ligt. Eind jaren 70 hebben ze hier een dam-constructie gemaakt om elektriciteit op te wekken en daarmee een enorm meer gecreëerd. Er komen meer dan 15 kleine riviertjes in uit, genoeg aanvoer dus. Totaal oppervalk 87 km2, maar vooral langgerekt: 30 km lang en 5 km breed. Toen het werd aangelegd wekte het 70% van alle elektriciteit die Costa Rica nodig had op, tegenwoordig nog maar een kleine 20%. Denk dat dat meer te maken heeft met het feit dat ze meer nodig hebben dan dat het minder efficient geworden is. Daarnaast vertelde onze gids dat het meer ook gebruikt wordt voor irrigatie van de drogere west-kust gebieden, zodat ze daar ook fruit en groenten kunnen verbouwen. Mooi systeem!

DCIM100GOPROJa, “onze gids”: we hadden een kayak-tour met gids geboekt, niet alleen vanuit gemak, maar ook omdat we op dag 1 de verhalen van een locale expert wel heel erg leuk vonden. Ook dit keer was het laagseizoen en hadden we Johnny helemaal voor onszelf, prive-tour. Tweepersoons kayaks, dan kun je verder en vinden zij veiliger (lees makkelijker waarschijnlijk). Bart met Eniek en ik met Stijn, allebei de kinderen hebben al eerder gekayakt op kamp, dus enige dat we moesten leren was in hetzelfde ritme peddelen. De dag begon zowaar zonnig, DCIM100GOPROzonnebrand echt nodig gehad. Vanaf ons opstappunt gingen we langs de kust richting de vulkaan, mooie vergezichten en omringt door honderden watervogels. De inhammen in om te kijken of we ook apen of luiaards konden ontdekken, maar behalve dat het een leuk avontuur was om de kleine stroompjes in te gaan hadden we geen geluk. Anderhalf uur en 6 km kayakken later voelden we allevier onze armen wel, vooral tegen de wind in moest je flink kracht zetten. Stijn wilde op het laatste nog proberen hoe dat zwemmen ging met peddel dat ze hadden uitgelegd, maar dat viel hem vies tegen, gelukkig had ik hem er pas en meter of 50 voor de wal uit laten springen en kon ik zijn peddel overnemen zodat hij zelf terug kon zwemmen. Douchen en omkleden, want ook de andere drie die er niet ingesprongen waren, hadden natte billen gekregen. Kopje Agua Dulce om aan te sterken (jakkie, mierzoete rietsuikerthee) en met de bus weer terug naar ons hotel.

Screen Shot 2015-08-24 at 5.51.21 AM

IMG_5537Daar was het nog steeds zonnig, dus snel MET fototoestel naar de thermaal baden. Supermooie foto’s kunnen maken en lekker in het hete water gelegen, drankje aan de pool bar en daarna tussen de eerste tropische buien door weer terug naar ons hotel. Omkleden voor ons eerste en enige diner in het chique restaurant bij het hotel. Heerlijk gegeten!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *