Het regenwoud van Costa Rica

IMG_1922Vroeg uit de veren is niet een probleem, want zelfs een twee uur tijdsverschil merk je in je bioritme, ik ben iedere dag standaard om 6 uur wakker, dus hier om 4 uur. Probeer me dan wel om te draaien, maar ja, net als gisteren geeft het uur tussen 5 en 6 me mooi tijd om een blog online te zetten, dus iedereen weer blij. Op onze eerste volle dag in Costa Rica hadden we een regenwoud combi-tour geboekt: een wandeling met gids, dan met een kabelbaan omhoog en ziplinend weer naar beneden. Om half acht werden we opgehaald bij ons hotel voor een hobbelige rit naar het national park waar onze tour zou beginnen. We zaten een beetje in de piepzak, want het regende pijpenstelen, maar toen we bijna bij het park waren, brak zowaar ineens de zon door. En het geluk was met ons, want het is droog gebleven tot we weer terug in het hotel waren!

DSC_9373Op onze rit naar het park gemerkt dat de grote wegen dus heel mooi zijn, maar de kleine wegen helemaal voldoen aan het vooroordeel van wegen in Latijns-Amerika, gratis massage aldus Herardo onze chauffeur. Herardo had ook nog een verrassing voor ons: hij had z’n huisdier meegenomen om aan ons te laten zien. In een soort vuilniszak zat een 2m lange IMG_1938boa constrictor. Mochten we wel even een foto van nemen. Beetje vreemd, maar goed. Een klein half uurtje rijden en toen waren we bij het park, duidelijk een grote organisatie met een welkomscentrum inclusief restaurant en souvenir winkel. Andre, onze gids, verwelkomde ons voor onze wandeling: IMG_1959“slechts” 5 km door het bos, maar met alle stops, praatjes, foto’s en het klimmen moesten we toch rekenen op een uur of 3. Heel aardige man, deed dit al zo’n 12 jaar en kon zich geen beter “kantoor” voorstellen. Z’n Engels was uitstekend en geduld had hij ook. Het regenwoud is onbeschrijfelijk mooi en ook op foto’s moeilijk vast te leggen, in het foto-album wel geprobeerd, maar ik kan al wel verklappen, het haalt het absoluut niet bij het echte beeld. Commentaar bij de foto’s vertelt iets meer over alles dat we gezien hebben. Natuurlijk zijn ook de vochtigheid, warmte, de jungle geluiden en het wiebelen van de hangbruggen niet vast te leggen zijn in beeld.

IMG_1947Halverwege hadden we even een pauze om onze meegebrachte muesli-repen op te eten en onze waterflesjes bij te vullen, luxe ruststation: kraan met filter erop! Direct daarna richting de watervallen en daarna het zware stuk, bijna alleen maar omhoog, had mijn horloge om moeten doen om te kijken hoe veel we klommen en daalden, ach. De kinderen hielden zich alle twee geweldig en aan het eind van de wandeling hadden we een half uurtje pauze en hadden ze wel een koud drankje verdiend.

IMG_2673Daarna begon deel twee: natuurlijk moesten we allemaal een ‘waver’ tekenen dat we ons volledig bewust waren van alle risico’s en hen niet aansprakelijk zouden stellen in geval van, blablabla. Daarna werden we in een harnas gehesen, kregen een helm op en een paar werkhandschoenen, dit was het echte zipline werk: aan een soort katrol met handvatten hang je aan de kabel (natuurlijk dubbel gezekerd, mam!). Eerst gingen we natuurlijk omhoog, met een schitterend uitzicht over het meer en de vulkaan die zowaar bijna voor de helft uit de wolken gekomen was. Een echte Doppelmayer lift bracht ons naar het startpunt. Een serie van 7 ziplines. Niet zoals in Canada waar je moest lopen door de bomen van de ene naar de andere, nee, dit was van platform naar IMG_1945platform en alles dus hoog boven de bomen. De snelheid zat er op deze lange kabels goed in, de langste was een halve mijl en het ging zo hard dat m’n contactlens bijna uitvloog (en dat is niet eens overdreven), maar het uitzicht vanaf zoveel meter boven de jungle was echt waanzinnig! Voor de kinderen wel even slikken soms, vooral voor Stijn, die gelukkig op de twee langste banen in tandem met een van de zipline-gidsen mee mocht, maar als echte avonturiers hebben ze het hele parcours dapper meegezipt. Terug bij het hoofdgebouw was het twee uur en gedaan met de pret, de bus om ons terug naar het hotel te brengen stond al klaar en het begon te miezeren, geweldige timing.

IMG_1965Na even een uurtje benen omhoog natuurlijk door naar het zwembad, al kan ik het niet echt een zwembad noemen, het zijn meer thermaal baden. Een aantal aangelegde baden, maar het grootste deel is natuurlijke heet-water-rivier waar ze allemaal kommen in hebben laten ontstaan met kleine watervallen. In sommige heb je echt waterschoenen nodig vanwege de stenen, maar Stijn en ik hebben er eentje ontdekt waar alleen maar gladden stenen in zitten. In het centrale bad heb je een glijbaan en een zwembad-bar, waar de krukjes gewoon in het water staan. Moet je ok een keer geprobeerd hebben natuurlijk. Het water is 37 graden, dus al te lang houd ik het in ieder geval niet vol, maar een duik in het ‘koud’ water bad van IMG_549420 graden doet wonderen. Ook vandaag vanwege de regen geen camera mee, maar wel de gopro. Die maakt helaas niet zulke mooie foto’s, dus de echte pracht hebben jullie nog te goed. Morgen nemen we hoe dan ook een camera mee, of het nu regent of niet.

In het hotel op Eniek’s verzoek roomservice besteld, heel on-Costa-Ricaans kip nuggets en hamburgers, maar wel met een dvd-tje voor de TV eten.

 

;

p.s. filmpjes komen nog, Bart staat niet om 5 uur op (en we hebben maar 1 laptop mee…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *