Reykjavik

Vandaag een halve dag nog aan de wal en dan zetten we al weer koers richting het Verenigd Koninkrijk. Qua excursie de wat kortere keuze gekozen: een bustoer langs de bezienswaardigheden van Reykjavik. Maar eerst natuurlijk begin ik de dag weer in de koffiebar op dek 4. Daar kent de crew me inmiddels al, begroeten me al bij naam en vragen of ik mijn “usual” wil, dan hoef ik alleen maar een leuk plekje aan het raam uit te zoeken en worden mijn havermelk cappuccino en potje groene thee (zonder koekje, want die eet ik meestal niet zo vlak voor het ontbijt) gebracht. Iedere ochtend dus dezelfde crew en ik heb bewondering voor Tessa die niet alleen altijd aardig is met een glimlach, maar ook nog eens alle namen en bestellingen onthoudt! 

We ontbijten niet te laat, allebei chique met eggs Benedict met zalm, voor mij aangevuld met wat appel cider havermout. We boffen nog steeds met het weer, want het is droog en 15C, dus niet al te koud, maar wat een mazzel hadden we dan gisteren met die mooie blauwe lucht en vergezichten, best uitzonderlijk dus. Vandaag vooral wat cultuur en geschiedenis. Zo leren we dat Reykjavik ‘smokey bay’ betekent. Toen rond 870 de Noorse hoofdman Ingólfur Arnason hier als eerste aankwam zag hij voor het eerst de rook uit de grond komen en gaf het deze naam, het was voor het eerst dat deze Europeanen vulkanische activiteit zagen. Ingólfur was van huis gegaan met de intentie om echt te emigreren en had vanuit zijn huis de  houten totempalen meegenomen die van een huis jouw huis maken en de legende zegt dat hij die overboord gooide in de baai om aan te geven dat de palen zouden beslissen waar hij zich zou vestigen. Na drie jaar zoeken door zijn slaven (ja, die hadden de Noormannen ook) vonden ze de palen op de huidige locatie van Reykjavik. 

Reykjavik is nu de grootste stad van het eiland, sterker nog meer dan 65% van de hele bevolking woont in en om Reykjavik. Maar als je de geschiedenis hoort, dan pas ontdek je dat IJsland altijd een land van kleine dorpen was. Tot begin 1900 werd de bevolking van Reykjavik geteld in honderden max een paar duizend inwoners. Ook hier hadden ze de grote zwarte dood epidemie die de bevolking halveerde en een hongersnood inluidde verergerd door vulkaanuitbarstingen. Zo erg dat de Deense koning er serieus over dacht om het land volledig te evacueren omdat het niet bewoonbaar zou zijn. Gelukkig niet gebeurd. 

Anyway, genoeg geschiedenis, terug naar de tour door de stad van nu, het was vooral rondrijden en luisteren naar de gids, super interessant al die verhalen, maar ik had graag ook uitgestapt bij de grote kerk Hallgrímskirkja, de gezichtsbepalende kathedraal van Reykjavik (foto’s genomen vanuit de bus doen geen recht, dus dan maar eentje van google image gejat – rechts).

Daar had ik graag de rit door de universiteitswijken, de haven en zelfs de stop bij de Perlan en het huis van de huidige president (foto links) voor overgeslagen. Ach, die bewaren we dan voor de volgende keer. Wel leuk om te horen hoe trots de IJslanders zijn op hun geschiedenis, want natuurlijk moest nog wel verteld worden dat het beeld van Leifur Eiríksson geschonken werd door de Amerikanen als erkenning dat deze IJslandse ontdekkingsreiziger als eerste Amerika had ontdekt, zo’n 500 jaar voor Christopher Columbus. 

Mooi op tijd voor de lunch aan boord en om 1 uur gingen de trossen weer los terwijl wij lekker aan onze salade niçoise zaten. De tafeltjes voor twee staan allemaal heel dicht op elkaar, bijna zo dicht dat je bij elkaar aan tafel zit. Zo zaten er dit keer twee Nederlandse jongens (ok, allebei al in de 20) naast ons die samen met hun hele familie (26 totaal!!!) op vakantie waren. Aan de andere kant eerst een Vlaams echtbaar dat duidelijk minder spraakzaam was, maar toen die klaar waren een Amerikaans stel uit Orange county California die spraakzamer waren en waar we over bosbranden mee spraken. 

‘s Middag ging m’n moeder even voeten omhoog lekker op bed lezen, puzzelen en dutten en was er voor het eerst echt tijd voor een lange training. Kyle van de fitness had al aangeboden om de spinzaal van het slot te doen als ik dat een keer nodig had, dus kon ik mooi mijn 3 uur training op een “echte” fiets doen in plaats van om de hometrainer in de gewone sportzaal. Het uitzicht is daar wel wat minder, maar met Netflix kun je een half seizoen kijken van Lincoln Lawyer. Toen ik klaar was, was IJsland al ver aan de horizon: dag IJsland, mooi land! 

Na een lekkere douche en een lichte maaltijd gingen we naar het theater voor de show Tree of Life, een musical met vooral bekende popnummers waar een ploeg van dansers en acrobaten het levensverhaal van jong verliefd worden tot oud afscheid nemen uitbeeldden, de omschrijving doet geen recht aan het verhaal, maar dit was weer musical spektakel ten top. Mooie afronding van vier dagen in IJsland, veel gezien en geleerd en vooral genoten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *