Voorjaarsskiën

Een groter contrast met de vorige keer skiën in Oostenrijk kan er niet zijn. Alle handwarmers en dikke truien konden we de eerste twee dagen gewoon thuis laten. Nog niet eerder hebben we op 1 januari met 12 graden op de latten gestaan. In de bergen komt zo’n warmte-inversie wel vaker voor, dan sta je ‘s ochtends op met 2-3 graden in het dal en dan is het boven op de piste al enkele graden warmer dan beneden. Voeg daar dan ook nog een strakblauwe lucht aan toe en dan stijgt het kwik naar een dikke 12 graden. 

Op zich houdt de sneeuw zich dan nog steeds wonderbaarlijk goed. Blijkbaar een goede onderlaag en meester-prepareerders die de schade ‘s nachts weer prima weten te herstellen. Zelfs de dalafdaling is open! In het dal is er natuurlijk bijna geen sneeuw meer te bekennen, maar bovenin is alles nog prachtig wit. En als je dan je jas uit kunt doen op het terras met koffiedrinken dan voelt het dus echt als voorjaar. 

De grootste uitdaging van skiën met z’n tienen is het vinden van een tafel die groot genoeg is, en ook nog niet bezet. Tijdens de koffie nog niet zo’n probleem, maar tijdens het spitsuur tussen 12 en 1 is het bijna onmogelijk. Al na de eerste dag hebben we ons schema dus een beetje aangepast: koffie om 11 uur en dan lunch om 1 uur. Alle afspraken voor eenieder die op tijd in de buurt is, maar tot nu toe vinden we het allemaal nog zo gezellig dat we echt wel zorgen dat we op tijd er zijn. 

‘s Ochtends ook al een mooi ritueel van tafel dekken, broodjes ophalen die beneden bij de centrale brievenbussen bezorgd worden, grote pot koffie en idem pot thee en dan lekker relaxed ontbijten. Tot nu toe zijn we ontzettend blij met ons mooie appartement voor 10 personen. Super veel ruimte, vijf slaapkamers, vier badkamers, aparte kamer voor de skischoenen met verwarming en als kers op de taart een heerlijk grote sauna. Al had die best kleiner mogen zijn, want ik ben de enige die er gebruik van maakt. 

Onderaan de lift waar we de ski’s ook gehuurd hebben, kunnen we de ski’s (en snowboards) in het skidepot laten staan, zodat we alleen met de schoenen hoeven sjouwen. Erg vernuftig systeem waar je je eigen skirek open maakt met je liftpas, weet je ook zeker dat niemand er met je ski’s vandoor gaat. En het scheelt een hoop sjouwwerk. Na de ski-dag gaat 1 auto naar de supermarkt om inkopen te doen voor het avondeten en tot nu toe hebben we om de beurt gekookt of in ieder geval bepaalt wat er gekookt gaat worden. Dankbaar koken voor 10, enige dat we missen is een ander toetje dan yoghurt. 

Derde dag skiën inmiddels al achter de rug. Vandaag iets minder warm, iets minder zon, of zeg maar liever: geen zon, want ‘s ochtends hing er een wolk iets te laag en hadden e wat mist. In de middag ging het ook sneeuwen, maar dat vonden we helemaal niet erg, dat betekent alleen maar dat de pistes morgen misschien nog iets beter zijn. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *